Churroszos muffin
Összetevők
12 adag
- 12 db Aviko Straight Churros - spanyol csurgatott fánk (egyenes változat)
- porcukor
- fahéj
A muffinokhoz
- 1 1/2 csésze általános búzaliszt
- 1 csésze kristálycukor
- 1 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 csésze tejföl
- 1/2 csésze olaj (például repceolaj)
- 2 nagy tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A krémsajtos mártáshoz
- 1 csésze krémsajt, szobahőmérsékletű
- 1/2 csésze tejszín
- 1/2 csésze porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 100 g fehér csokoládé, felolvasztva és lehűtve
Elkészítés
A muffinok elkészítése
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, és kibélelünk egy muffin sütőformát szilikonos sütőpapírral. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport és a sót. Egy másik tálban addig elegyítjük a tejfölt, olajat, tojásokat és vaníliakivonatot, amíg sima állagot nem kapunk. A nedves hozzávalókat a száraz alapanyagokhoz öntjük, és éppen csak annyira keverjük össze, hogy a tészta egynemű legyen. A muffin sütőforma mélyedéseit kétharmadig töltjük, majd 18-20 percig sütjük, vagy amíg a közepükbe szúrt fogpiszkáló tiszta nem marad. A muffinokat kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az Aviko Churros elkészítése
Amíg a muffinok sülnek, elkészítjük az Aviko churrosokat: aranybarnára és ropogósra sütjük majd papírtörlőre helyezve lecsepegtetjük őket. Összekeverjük a fahéjat és a porcukrot, és a még meleg churrosokat megforgatjuk benne, hogy alaposan bevonjon minden egyes darabot.
A krémsajtos mártás elkészítése
A krémsajtos mártáshoz egy nagy tálban simára keverjük a lágyított krémsajtot. Hozzáadjuk a tejszínt, porcukrot és vaníliakivonatot, majd addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Az olvasztott, kihűlt fehér csokoládét óvatosan beleforgatjuk, hogy a máz selymes és sima legyen.
A muffinok összeállítása
Miután a muffinok teljesen kihűltek, a tetejükre rákenjük, vagy nyomózsákkal ráhelyezzük a krémsajtos mázat. Minden muffin tetejére egy-egy churros-t helyezünk, majd ízlés szerint meghinthetjük fahéjas-cukros keverékkel az extra ízélményért. Azonnal tálaljuk, vagy légmentesen záródó tárolóban a hűtőben tartjuk tálalásig.
Tipp a séftől
Ezek a muffinok igazán különleges élményt nyújtanak: a gazdag krémsajtos máz sűrű állaga tökéletes harmóniában van a fahéjas-cukros churros ropogós textúrájával. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra, de akár hétköznapi kényeztetésként is megállják a helyüket.