blog-van-elet-a-cezar-salatan-tul

Van élet a Cézár salátán túl: üdítő nyári saláták minden alkalomra

A saláta kiváló köret grillezett húsok mellé, vagy különböző feltétekkel feldúsítva önmagában is kitesz egy étkezést. Szerezz inspirációt a nyári étlapodra a cikkünkből!

Nyáron sokan kerülik a nehéz, zsíros fogásokat, inkább a könnyebb, kevésbé laktató étkeket választják – és lássuk be, nekünk is nagy könnyebbség, ha kevesebbet kell járatni a sütőt. A saláta kiváló köret grillezett húsok mellé, vagy különböző feltétekkel feldúsítva önmagában is kitesz egy étkezést. Ezekkel az irányvonalakkal kitörhetsz az unásig ismert Cézár saláta – görög saláta körből!  

Savanyúságok 

Savanyúságokat persze egész évben szívesen fogyasztunk, de nyáron még jobban csúsznak ezek az ízek – és bátran elmozdulhatunk a jól bevált uborka-cékla-csalamédé vonalról. Akár gyümölcsöket is savanyíthatunk, házilag is – a savanyított görögdinnye például elengedhetetlen egy ázsiai stílusú csirkesalátához!  

Klasszikusok új köntösben 

Ahogy az élet minden területén, az étkezésben is hódít a retro, viszont érdemes az aktuális elvárások mentén felfrissíteni és modernizálni a közkedvelt klasszikusokat. A zöld vegyessalátába kerülhet rukkola, kelkáposzta vagy vörös cikória is, a burgonyasalátát készítheted vízitormával és fűszeres majonézzel, a klasszikus Cézár salátát pedig grillezett garnélarákkal és spárgával dobhatod fel.  

Grillezett saláta  

A fejessaláta, amely általában a hétköznap esti saláták alapanyaga, mellékszereplőből főszereplővé is válhat – egy kis rafinériával. A levelek grillezése új, összetett ízvilágot kölcsönöz ennek a szerény zöldségfélének – kínáld nyárson sütött rozmaringos bárányhoz!  

Burrata 

A sajtot régóta használják a salátákban az íze kedvéért és fehérjeforrásként, de érdemes tovább kísérletezni vele. Különösen a burrata sajtok alkalmasak arra, hogy salátába kerüljenek. Ez a krémes belsejű mozzarellagolyó bármelyik salátának luxusérzetet kölcsönöz. Sült sütőtökkel, fokhagymával, rukkolával, lilahagymával és markáns fűszerezéssel (balzsamecet, olívaolaj, narancslé, foghagyma, pisztácia, tökmag) isteni, tartalmas fogás kerekedhet belőle. De gyümölcssalátába, bogyós gyümölcsök mellé is ugyanilyen jól illik ez a ritka kincs.  

Amerikai ízek 

A gasztronómia minden amerikai eredetű ötletet felkap, szinte naponta jelennek meg új burger-, pizza- és csirkés helyek. Néhány markáns összetevőn keresztül te is amerikai hangulatot csempészhetsz az étlapodra! A klasszikus buffalo csirke egy ropogós zöldsalátával kaphat nyárias tónust – természetesen bőségesen meglocsolva egy amerikai stílusú dresszinggel, például farm salátaöntettel.  

Füstölt összetevők 

A füstölés nem csak a sonkához illik – olyan fantasztikus ízt ad sok ételnek, hogy számos egészen vad ötlet, például füstölt méz és füstölt só bukkan fel mostanában a csemegeboltokban és az étlapokon. A füstölt báránygerinc illata elválaszthatatlan a nyártól – kínáld karamellizált körtével!  

Kimchi 

Egyre inkább közismert az erjesztett alapanyagok jótékony egészségügyi hatása, így érdemes Kelet felé fordulni, ha inspirációt keresünk a konyhánk számára. A kimchi egy koreai saláta, amely savanyított káposztából készül, és a sült rizstől kezdve a sült húsokig sok mindenhez jól megy. Érdemes felvenned az étlapodra, főleg a nyári időszakban!  

Mediterrán és ázsiai  

A világ két legegészségesebb étrendje ütközik össze ebben a fúziós étrendben, amely egyre ismertebbé válik a vendégek körében is. A MediterrAsian néven is ismert irányvonal a mediterrán és az ázsiai konyha elemeit egyaránt felhasználja, hogy egy teljesen új ízdimenziót hozzon létre. Próbáld ki például a szezámkrémes tofusalátát, amelynek öntetében a tahini és a szójaszósz kombinációja található!  

Cukkinitészta 

Ahogy a vendégek egyre egészségtudatosabbá válnak, egyre inkább eltávolodnak a finomított szénhidrátoktól, például a hagyományos tésztától, és mindenféle alternatívát keresnek. A "zoodle", a vékony cukkiniszalagokból készülő cukkinitészta könnyedén átveheti a hagyományos tészta helyét az ázsiai vagy olaszos fogásokban. Zoodle-ből remek pestós salátát készíthetsz friss mozzarellával, csirkével és pirított fenyőmaggal, de thai mogyoróöntettel, lilakáposztával, babcsírával, korianderrel és földimogyoróval csodás thai különlegesség születik a kezeid között – halmozd csirkehús alá!