gratin-aviko

Töltött nyári zöldségek, a klasszikustól a modernig

A nyár az év azon időszaka, amikor a friss, szezonális zöldségek bősége lehetőséget ad arra, hogy kreatívan használjuk őket az étlapok tervezésekor. A töltött zöldségek nem csak látványosak és ízletesek, de táplálóak és gazdaságosak is egyben, így tökéletes választás a nyári menüt rájuk építeni. Négy különböző töltött zöldség receptjét mutatjuk be, a klasszikus töltött paprikától kezdve a modern vegán töltött cukkiniig, hogy inspirációt nyújtsunk egy igazán vagány, színes és korszerű nyári kínálat kialakításához. Mind a négy recept mellé kiválóan illenek az Aviko gratinek kiegészítőként!  

Bárányhússal töltött paprika 

A töltött paprika egy igazi klasszikus, amelyet most egy kis csavarral újra gondoltunk: a tölteléket a balkáni grill estékre jellemző bárányhússal készítjük el. A darált bárányhúst finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával és friss petrezselyemmel keverjük össze, majd pirospaprikával és köménnyel fűszerezzük. A keveréket belekanalazzuk a megtisztított paprikákba, és lassú tűzön, zöldfűszeres-paradicsomos szószban puhára főzzük. A bárányhús gazdag, jellegzetes íze tökéletesen passzol a paprika édeskés karakteréhez, amelyhez egy könnyed, nyári bor, például egy kadarka illik. 

Mangalicahússal töltött újkáposzta 

A töltött káposzta sokak kedvence, különösen a hidegebb hónapokban, de miért ne próbálnánk ki nyáron is, könnyedebb változatban? A klasszikus, savanyított káposztás verzió helyett ezúttal használjuk az éppen csak beérett, zsenge és nagyon különleges újkáposztát. Az újkáposzta leveleibe mangalica húst töltünk, de előtte azt bekeverjük rizzsel és tojással, majd fűszerezzük sóval, borssal, egy kis majoránnával, római köménnyel és pirospaprikával. A tölteléket a káposzta leveleibe csomagoljuk, majd egy könnyed paradicsomos szószban pároljuk puhára. Hű és méltó partnere lesz a vacsora során egy pohár rajnai rizling. 

Töltött padlizsán - hallal 

A padlizsán sokoldalúan használható zöldség, amely remekül illik a nyári menübe. A töltött padlizsán esetében egy mediterrán ihletésű, halas tölteléket készítünk. A padlizsán belsejét kivájjuk, felkockázzuk és olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadunk finomra aprított vöröshagymát, fokhagymát és paradicsomot. A töltelékhez fehér húsú halat, például tőkehalat használunk, amelyet apróra vágva adunk a zöldséges keverékhez. A padlizsánokat megtöltjük a halas keverékkel, majd sütőben megsütjük. A kész étel könnyed és frissítő, kiválóan illik hozzá egy pohár hideg, száraz fehérbor, például a különleges karakterű kéknyelű. 

Töltött vegán cukkini 

A vegán étrend követőinek is kínálhatunk izgalmas töltött zöldséget, méghozzá cukkiniből. A cukkini belsejét kivájjuk, és a tölteléket quinoával, apróra vágott kaliforniai paprikával, vöröshagymával és fokhagymával készítjük el. A keveréket friss bazsalikommal, petrezselyemmel és citromlével fűszerezzük, majd a cukkinikbe töltjük, és sütőben aranybarnára sütjük. Ez a fogás nemcsak látványos, hanem tápláló és ízletes is, tökéletes választás a nyári vegetáriánus vagy vegán menübe. Egy pohár friss, citrusos limonádé remekül kiegészíti ezt a fogást, de ha alkoholos italt kínálnánk mellé, akkor egy bodzás Hugo koktéllal nem lövünk mellé!