Márton-napi libalakoma kreatív megoldásokkal
A Márton-napi liba hagyománya nemcsak múltbéli időkre nyúlik vissza, de mára az őszi-téli gasztronómia egyik legfontosabb eseményévé is vált. Az éttermek számára kiemelt időszak ez, hiszen a libás fogásokkal vonzzák be novemberben a vendégeket. A jól gazdálkodó szakácsok tudják, hogy a liba minden része értékes, ezért a libát a fejétől a farkáig, szárnyától a májáig felhasználják. A libasült mellett az Aviko burgonyaköretekkel kreatív párosításokban különleges, emlékezetes fogásokat tálalhatunk.
Hideg előétel: libamellsonka szezámmagos, gyömbéres lilakáposzta-salátával és Aviko burgonyalepénnyel
A hideg libamellsonka már önmagában is elegáns fogás, de szezámmagos, gyömbéres lilakáposzta-salátával kombinálva a kulinária új szintjére emelhetjük. A lilakáposzta frissessége és a gyömbér pikáns zamata tökéletes kontrasztot alkot a libamellsonka sós, füstös aromájával. Az Aviko burgonyalepény ropogós és ízletes kiegészítője ennek az előételnek, amely remekül harmonizál a hús gazdag, zamatos ízvilágával. Ez az előétel egyszerre friss és tartalmas, tökéletes indítása a Márton-napi menüsornak.
Meleg előétel: zsírjában sült libamáj mézzel karamellizált almával és Aviko churrossal
A zsírjában sült libamáj igazi dekadens ínyencség, amely a karamellizált almával egy édeskés-sós harmóniát alkot. A libamáj gazdag és lágy, míg a mézes alma könnyed édességet hoz az ételbe. Az Aviko churros ezúttal sós kísérőként jelenik meg: ropogós, enyhén édes, de remekül illik a májhoz és az almához is, kicsit felforgatva a klasszikus előételek világát. Ez a fogás megmutatja, hogy a churros nem csak desszert, hanem kreatív és izgalmas kísérő is lehet sós ételekhez.
Leves: édesburgonya-krémleves chilis-gyömbéres libaszárnytővel és Aviko camembert sajtfalatkákkal
Az édesburgonya-krémleves igazi őszi-téli kedvenc, amely lágy textúrájával és enyhén édeskés ízével mindenkit levesz a lábáról. A leveshez chilis-gyömbéres libaszárnytőt kínálunk, amely pikáns fűszerezésével frissességet és izgalmat hoz a tányérra. A hozzá illő Aviko camembert sajtfalatkák kívül ropogósak, belül lágyak, és tökéletesen kiegészítik a leves krémes textúráját. Ez a leves igazi ízrobbanás a Márton-napi menüben, amely egyszerre gazdag, fűszeres és izgalmasan pikáns.
Főétel: ropogós libacomb sült gesztenyével, karfiolkrémmel és Aviko brokkolis burgonyagratinnal
A Márton-nap csúcspontja természetesen a ropogós libacomb, amelynek aranybarna kérge alatt szaftos, omlós hús rejtőzik. A sült gesztenye édes íze tökéletesen passzol a libacombhoz, míg a lágy, krémes karfiolkrém frissességet és könnyedséget hoz a fogásba. Az Aviko brokkolis burgonyagratin a tökéletes köret: krémes, gazdag és ropogós, a brokkoli pedig finoman frissíti a burgonya nehézségét. Ez az étel a Márton-nap megkoronázása, amely méltó befejezése a libás fogások sorának.