Hódítsuk meg változatos tortillákkal a street food piacot!
Sőt, népszerűségének hála mára igazi világétellé avanzsált, és szinte minden nagyobb városban találunk legalább egy-két tortillázót. Hálás feladat tortillát készíteni, hiszen a műfaj tág határai miatt mindenki beleteheti a maga ötletét, ízlését és fantáziáját. Készíthetünk tortillát az autentikus amerikai receptúrák alapján, de nagyszerű eredményt érhetünk el a helyi alapanyagok felhasználásával is. A lényeg, hogy végeredményként puha, mégis ruganyos tésztabundába bugyolált, finom fűszeres ragut kapjunk! Az alábbiakban megvizsgálunk néhány eredeti és újító megoldást, melyekkel egészen biztosan elnyerheted vendégeid tetszését!
Hagyományos tortillák éttermek számára
A hagyományos tortillák jelentős része búzalisztből készül, aminek legnagyobb előnye, hogy a glutén miatt a tészta állaga megfelelően ruganyos, ezáltal jól nyújtható. Az autentikus búzalisztes tortilla (hasonlóan az olasz piadinához) zsírral készül, mely extra lágyságot és ízt ad a tésztának. Mi más is kerülhetne egy ilyen hagyományokat tisztelő tortillába, mint pirított csirkehús, rengeteg friss zöldség, zöldfűszer és citruslé. Csirkéből a mellet lehet a legszaftosabbra pirítani, ráadásul egy populáris alapanyag. Zöldségek közül szóba jöhet az avokádó, a színes paprikafélék, a paradicsom és a ropogós salátalevelek. Zöldfűszerek közül kötelező az újhagyma és a koriander, kiegészítve lime vagy citrom levével, illetve ízlés szerint csilivel. Ráadásul egy finom tortillához dukál a ropogós és izgalmas burgonyaköret, például a Super Crunch héjas hasábburgonya az Aviko kínálatából.
Egy másik klasszikus tortilla variáció pedig kukoricalisztből készül, melynek külön előnye, hogy 100%-ban gluténmentes. Sok helyen olvashatjuk, hogy ez a fajta tészta nixtamalizált kukoricalisztből (harina masa) kell, hogy készüljön, de valójában „sima” kukoricaliszttel is nagyon jó eredményeket lehet elérni. A kukorica finom aromáihoz nagyon jól passzolnak a halak. A kukoricás tortillát megtölthetjük tehát ceviche-vel is, mely egy perui finomság, és egy kvázi nyers halsalátát jelent. Ehhez valamilyen fehér húsú halat (vagy akár rákot, kagylót) keverünk össze sok-sok limelével, apróra vágott lilahagymával, korianderrel, uborkával, kockázott paradicsommal és avokádóval. Ha elkészült, ezzel a nagyszerű, aromás, friss salátával töltjük meg a lágy kukoricás tortillát. Stílszerűen passzol hozzá egy kukoricasör, és kiegészítő, ropogtatni valónak: az Aviko fűszeres burgonyagerezdjei.
Tortilla krumplival, tökéletesen illik
Ha az íz és a tápanyagtartalom lebeg a fókuszban a tortilla tervezésekor, akkor a legjobb, ha a teljes kiőrlésű búzalisztre esik a választásunk. Az arányokkal persze mindig lehet játszani, keverhetjük a teljes kiőrlésű lisztet, búzafinomliszttel, tetszőleges arányban. Minél több teljes kiőrlésűt használunk, annál ízesebb, „gabonásabb” lesz a tészta, és minél több finomlisztet, annál könnyebb, rugalmasabb, jobban nyújtható lesz a végeredmény.
Vezi produsul
A teljes kiőrlésű verzió valamilyen fajsúlyos töltelékkel működik igazán, például egy fűszeres, ragacsos, kollagénes „rabo de toro” raguval. Ez a népszerű finomság a marha farkából készül, mely igazi ínyencség a marhafanatikusok körében. A végeredmény egy köröm- vagy csülökpörkölthöz hasonló, gazdag és krémes, mégis a kollagéntől ragacsos, mennyeien ízletes ragu. Ízesítőnek használhatunk csilit, fahéjat, római köményt, koriandermagot és gyömbért is. A raguba kerülhet kukorica, répa, babfélék és más hüvelyesek is. A végső krémesítés során használhatunk néhány kocka étcsokoládét, mely különleges végeredményt eredményez. Ha a tortillánkból kifolyna némi szaft, nem árt, ha akad a kéznél tunkolásra tökéletesen alkalmas csónakburgonya, szintén az Aviko kínálatából.