Elképesztő gombócos desszertek a szezon legfinomabb gyümölcseivel
A gömb, mint olyan évezredek óta a tökéletesség jelképe, nem csoda hát, ha a tányéron is szívesen köszöntjük a szép kerek gombócokat. A desszertek műfajában különösen sokféle gombócot készít a világ gasztronómiája kezdve a gőzölt ázsiai gombócoktól a rafinált európai tésztákig, és akár a fagyit is ide sorolhatjuk. Jelen cikkünkben a különböző gombócféléket mutatjuk, be, és ötletelünk, hogyan lehet őket kiegészíteni a nyári szezon fantasztikus gyümölcseivel. A gombócok jól működnek többféle környezetben is, szépen tálalhatók egy elegáns étteremben, de igazi vagány street foodot vagy akár könnyed büféételt is faraghatunk belőlük.
Az olaszok szinte minden kategóriában elő tudnak rukkolni valamilyen zseniális megoldással, így van ez az édes gombócokkal is. Az „arancini”, vagyis a rizsből készült sült gombóc lehet édes vagy sós fogás is. Utóbbi esetben úgy készítjük el, hogy egy sűrű tejberizst gombócokká formázunk, majd tojásba és morzsába mártjuk, végül pedig forró olajban kisütjük. Az alaptermék, vagyis a tejberizs ízei lehetnek kardamom, tonkabab, vanília, kókusz, de akár fahéj is. Csokikrémmel, vaníliamártással is nagyon finom, de nyáron használjuk mellé a szezon ízeit! Nagyon passzol hozzá egy meggyből készített finom ragu, de málnából is készíthetünk mellé édes-savanykás coulis-t. Érdekes harmónia látványban, ízben és hőmérsékletekben a tányéron, ha a forró rizsgolyót egy gombóc jeges mangófagyival tálaljuk.
Gőzölt gombócokat nem csak Ázsiában, de osztrák hüttékben is találhatunk. A gőzgombóc egy kelt tésztaféle, az alaptészta tulajdonképpen hasonlít egy kalácshoz - éttermi környezetben jól előkészíthető és akár fagyasztva tárolható, így biztonságosan tervezhetünk vele az étlapon. A gőzgombóc lelke, hogy valamilyen gyümölccsel megtöltjük a belsejét – ha Ázsia felé kacsintunk, akkor eshet a választásunk chilis-lime-os barackra, de akár szezámolajos, rizsecetes szilvára is. Ebben az esetben valamilyen kellemes savú gyümölcsmártással tálaljuk. A síparadicsomokban megismert klasszikus változatot vaníliasodóval és cukros mákkal kínálják – ez is nagyon finom, de ezzel a verzióval megvárhatjuk a téli étlapokat.
A gyümölccsel töltött gombócok tésztáját különleges tudomány elkészíteni. Általában burgonyával lazítjuk a tésztát, hiszen az a cél, hogy egyszerre legyen könnyed, mégis kellően masszív, hogy megtartsa a tölteléket. Az alapképlet: liszt, főtt burgonya, zsír, só, tojás. A főtt burgonya és a liszt is eltérő minőségű lehet, így minden alkalommal kell próbafőzést végezni, és annak megfelelően finomhangolni a tésztát. Nyáron adják magukat a szezon gyümölcsei: eperrel, barackkal, szilvával, de akár körtével és fügével is megtölthetjük a gombócokat. Autentikus kiegészítője a vajon pirított zsemlemorzsa, amelyben főzés után hempergetjük meg. Gyümölcsgéllel, zöldfűszerrel, pácolt gyümölccsel vagy akár egy gombóc fahéjfagyival tegyük még izgalmasabbá a fogást.
Kelet-Európában nagy hagyománya van a savanyított tejtermékkel készülő tészta- és gombócféléknek. Készítenek errefelé ordából nudlit, juhtúróból galuskát, illetve az egyik legnagyobb kedvenc a rögös tehéntúróból készülő túrógombóc. Kevés összetevőből készül ez a nagyszerű étel: búzadarát, tojást, szitán áttört túrót, citromhéjat és sót keverünk csupán össze. Nagy titka a gombócok főzésének, hogy kifejezetten gyengén forrdogáló, cukorral és sóval alaposan ízesített vízbe dobjuk őket. A túrógombócot hagyományosan cukorral kikevert tejföllel és a gyümölcsös gombóchoz hasonlóan vajon pirított zsemlemorzsával (elegánsabb esetben panko morzsával) tálaljuk. A túró tompább ízvilágát úgy lehet élénkíteni, ha erős savú gyümölcsökből készítünk valamilyen kiegészítő elemet a tányérra. Lehet az akár egy üde ribizlikompót vagy egy finom egresmártás is.